De veelzijdigheid van goud

Geplaatst op 13-01-2024

Categorie: Zakelijk

Goud, een veelzijdig en kostbaar metaal, wordt niet alleen gebruikt voor sieraden, maar heeft ook diverse andere toepassingen. Hieronder geef ik een overzicht van de verschillende gebruiken van goud en een analyse van de prijsontwikkelingen tussen het derde kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van 2024.

Gebruik van goud

  1. Elektronica: Goud is een uitstekende geleider van elektriciteit en wordt daarom veel gebruikt in elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, computers en televisies.
  2. Ruimtevaart: In de ruimtevaart wordt goud gebruikt vanwege zijn vermogen om infraroodstraling te reflecteren en te beschermen tegen intense zonnestraling.
  3. Tandheelkunde: Vanwege zijn biocompatibiliteit en gemakkelijke vormbaarheid wordt goud vaak gebruikt in tandheelkundige toepassingen, zoals kronen en bruggen.
  4. Geneeskunde: Goudnanodeeltjes worden onderzocht voor gebruik in medische behandelingen, waaronder kankertherapie en snelle diagnostische tests.
  5. Beleggingen en valuta: Goud wordt wereldwijd als een veilige belegging beschouwd en wordt vaak gebruikt als dekking tegen valutaschommelingen en inflatie.

Prijs van goud en ontwikkelingen

De prijs van goud wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder monetaire beleidsmaatregelen, inflatie, valutabewegingen, aanbod en vraag, en geopolitieke situaties.

Ontwikkelingen tussen Q3 2023 en Q1 2024

In het algemeen lijkt de goudprijs zich te stabiliseren ondanks de snelle renteverhogingen en blijft goud een populaire keuze als veilige haven in tijden van geopolitieke en financiële onrust.

Conclusie

Goud blijft een veelzijdig metaal met toepassingen in verschillende sectoren. De prijs van goud is onderhevig aan diverse economische en geopolitieke factoren en heeft recent een stijgende trend laten zien. De voorspellingen voor 2024 suggereren een voortzetting van deze trend, hoewel marktomstandigheden altijd onvoorspelbaar kunnen zijn​​​​​​​​.